hak
A kategorija
Kartično plaćanje

PROMET RASKRIŽJEM


Ponašanje prilikom približavati raskrižju;


* povećanim oprezom


* kako bi pravodobno uočili prometne znakove


* kako bi sigurno prošli raskrižjemZašto su raskrižja opasna mjesta?


* na njima se presijecaju smjerovi kretanja vozila


* vozači se često približavaju neprilagođenim brzinama


* vozači često ne poštuju pravila propuštanja vozila


* na raskrižjima se najčešće događaju prometne nesrećeKako prepoznati raskrižje?


* po prometnim znakovima


* po nailasku vozila iz poprečnih smjerovaVozač koji se približava raskrižju dužan je;


* prilagoditi brzinu prometnim uvjetima


* utvrditi način upravljanja prometom na raskrižju (znakovi, semafori, policajac)


* na dovoljnoj udaljenosti pred raskrižjem vozač je dužan zauzeti položaj u prometnoj traci kojom želi proći raskrižjem(prestrojavanjem ili mjenjanjem prometne trake)RADNJE PRILIKOM PRIBLIŽAVANJA RASKRIŽJU


* PRESTROJAVANJE– zauzimanjetakvog položaja vozilom na prometnoj traci iz kojeg se može na siguran načinizvesti naredna radnja s vozilom(vožnja ravno, skretanje itd.)


* MIJENJANJE PROMETNE TRAKE- prelaženje vozilom iz jedne u drugu prom.traku u istom smjeruzabranjeno voziti slalom (prelaziti vozilom iz trake u traku)


PRAVILA PROPUŠTANJA VOZILA NA RASKRIŽJU


1. Vozač koji se uključuje sa sporedne ceste na cestu s prednošću prolaska (glavnu cestu), dužan je propustiti sva vozila koja se kreću tom cestom

2. Na raskrižju cesta iste važnosti ili pri susretu s vozilom, vozač je dužan propustiti vozilo koje mu nailazi s njegove desne strane (pravilo desne strane)

3. Vozač koji na raskrižju skreće ulijevo dužan je propustiti vozila koja dolazeći iz suprotnog smjera zadržavaju smjer kretanja (idu ravno) ili skreću udesno, osim ako je prom.znakom drukčije određeno.

4. Pri susretu s vozilom na tračnicama vozač je dužan propustiti to vozilo, osim ako je prom.znakom drukčije određeno (ne vrijedi pravilo desne strane i pravilo propuštanja prilikom zadržavanja smjera ili ako vozilom skrećemo udesno).

5. Vozač koji se uključuje sa zemljane ceste na cestu sa suvremenim kolničkim zastorom dužan je propustiti sva vozila koja se kreću tom cestom.

6. Vozač koji pri skretanju presijeca biciklističku traku ili stazu koja se proteže uzduž ceste kojom se vozač kreće, dužan je propustiti bicikliste koji se kreću tom stazom ili trakom

Akcija