Online vježbe

ONLINE

online ispiti

Na brz i jednostavan način prisupite online rješavanju vježbi i provjerite svoje znanje

 

Kreni

Što je promet i zašto je važno poznavati prometna pravila?

Riječ promet je širok pojam, kada govorimo o prometu u kontekstu autoškole mislimo prvenstveno na cestovni promet. Takva vrsta prometa obuhvaća uglavnom pješake, osobna vozila, teretna vozila, motocikle, bicikle ali i čitav niz drugih sudionika koje ne susrećemo toliko često ali svakako spadaju u tu kategoriju. Na primjer pružni prijelazi, životinje na cesti ili radni strojevi, svi oni su faktori koje ćemo kad-tad susresti i zato je važno naučiti pravilno postupati u takvim situacijama. Promet ima svoja pravila i zakone, zakoni su tu da određuju što i kako činiti u prometu dok nam prometna pravila, koja dobrim djelom proizlaze iz tih zakona, omogućuju nesmetan i tečan promet sa što manje opasnih situacija a samim tim i manje prometnih nezgoda. Autoškola je mjesto gdje naučite zakone i pravila prometa, instruktor vožnje će vas naučiti upravljati vozilom a cesta je mjesto gdje to znanje primjenjujete.

Autoškola Miramare

Većina prometnica u Hrvatskoj je dobro organizirana a promet se odvija prema dobro utvrđenim pravilima (oznake na kolniku, pravilo desne strane, znakovi, semafori, itd). Dobra organizacija prometa nam omogućava visok stupanj sigurnosti i efikasnosti (protočnosti) svih sudionika prometa. U prometu postoje situacije koje ometaju normalnu organizaciju i funkcioniranje prometa, neke od tih situacija mogu biti: radovi na cesti, sudari, divlje životinje, oštećenja kolnika, razni predmeti na kolniku, itd. Često i najmanji incidenti u prometu mogu imati za posljedicu velike kolone i zastoje, ovo posebno vrijedi za prometnice sa velikim protokom vozila gdje se vrlo brzo stvaraju prometni čepovi.

Sigurnost u prometu

Glavni faktor sigurnosti i uzrok nesreća u prometu je čovjek. Svima nama može puknuti guma na automobilu, izletjeti neka životinja pred nas ili neko veće oštećenje kolnika što za posljedicu može imati prometnu nesreću, takvi slučajevi su svakodnevica na cestama, međutim velika većina prometnih nesreća je uzrokovana ljudskim faktorom. Uglavnom se radi o nepažnji i nepoštivanju prometnih pravila (ograničenja brzine, sigurnosnog razmaka i pravila prolaska) ali postoje i puno ozbiljnije situacije (alkohol, droge, lijekovi, umor, iscrpljenost) koje u pravilu imaju nesagledivo teže posljedice.

Kako bi se maksimalno zaštitili nije dovoljno samo poštovati prometna pravila i prilagoditi se uvjetima na cesti nego treba voditi računa o tome što rade ostali sudionici u prometu, posebno djeca. Nikad ne možete biti sigurni da vas je drugi sudionik prometa primijetio i da će adekvatno reagirati. Uključivanjem u promet vozač motornog vozila preuzeo je obvezu sigurnosnog ponašanja prema drugim sudionicima u prometu na cestama. Važno je znati da vozila policije, hitne pomoći, vatrogasne službe i vojne policije imaju pravo prednosti prolaska, osim ovih tipova vozila postoje i druga vozila koja nas obavještavaju zvučnim ili svjetlosnim signalima da imaju prednost prolaska i da smo ih dužni propustiti ili po potrebi zaustaviti naše vozilo, ta vozila mogu biti: vozila za osiguranje prolaska, vozila za obavljanje očevida, carinska služba, gorska služba spašavanja ili vozila za prijevoz uhićenih osoba.

Autoškola Miramare

Promet se obično odvija prema poznatim zakonima i pravilima koji su striktno određeni, međutim postoje situacije u kojima treba posebno pripaziti. Pod takve prometne situacije spada i vožnja pod posebnim uvjetima (magla, snijeg, poledica, jaka kiša, jak vjetar, vožnja noću, itd). Posebno opasna situacija mladim vozačima je prestanak vožnje po autocesti. Vozač se navikne na veliku brzinu kojom se vozio po autocesti i ona mu postane normalna, kada napusti autocestu vozač nema osjećaj koliko brzo se u stvari kreće (misli da vozi 60km/h a u stvari vozi 100km/h), ovo je vrlo zavaravajuće i opasno jer je velika brzina glavni uzrok smrtnih slučajeva u prometu.

Što napraviti u slučaju prometne nezgode

Ako je došlo do manje prometne nesreće, bez ozlijeđenih ljudi i sa manjom materijalnom štetom, vozač je dužan ukloniti svoje vozilo sa kolnika kako bi se nastavilo neometano odvijanje prometa. Osim samog vozila vozač bi trebao ukloniti krhotine i ostale stvari sa ceste kao ne bi došlo do nove prometne nesreće. Ako u nesreći ima ozlijeđenih osoba dužnost im je pomoći osim u slučajevima kada postoji opasnost da vlastitom intervencijom možemo pogoršati trenutno stanje unesrećenog. Ako se nesreća dogodila na udaljenom mjestu, gdje se dolazak hitne pomoći može čekati duže vremena, ozlijeđenu osobu možemo prevesti u bolnicu automobilom. U težim prometnim nesrećama sudionici ne bi smjeli napuštati mjesto nesreće te konzumirati alkohol, drogu ili lijekove .Važno je, u slučaju bilo kakve prometne nesreće, obavijestiti Policiju pozivom broja 112.

Promet treba shvatiti ozbiljno, prilikom sudjelovanja u prometu treba se odgovorno ponašati i pridržavati se prometnih zakona i pravila. Voziti treba oprezno i sigurno, ne samo zbog sebe nego i zbog drugih sudionika u prometu. Prometna nesreća sa najblažim posljedicama je ona prometna nesreća koja se u potpunosti izbjegne a najbolji način za to je odgovorna i sigurna vožnja.

Autoškola Miramare

PROMET RASKRIŽJEM

Ponašanje prilikom približavati raskrižju;

* povećanim oprezom

* kako bi pravodobno uočili prometne znakove

* kako bi sigurno prošli raskrižjem

Zašto su raskrižja opasna mjesta?

* na njima se presijecaju smjerovi kretanja vozila

* vozači se često približavaju neprilagođenim brzinama

* vozači često ne poštuju pravila propuštanja vozila

* na raskrižjima se najčešće događaju prometne nesreće

Kako prepoznati raskrižje?

* po prometnim znakovima

* po nailasku vozila iz poprečnih smjerova

Vozač koji se približava raskrižju dužan je;

* prilagoditi brzinu prometnim uvjetima

* utvrditi način upravljanja prometom na raskrižju (znakovi, semafori, policajac)

* na dovoljnoj udaljenosti pred raskrižjem vozač je dužan zauzeti položaj u prometnoj traci kojom želi proći raskrižjem(prestrojavanjem ili mjenjanjem prometne trake)

RADNJE PRILIKOM PRIBLIŽAVANJA RASKRIŽJU

* PRESTROJAVANJE– zauzimanjetakvog položaja vozilom na prometnoj traci iz kojeg se može na siguran načinizvesti naredna radnja s vozilom(vožnja ravno, skretanje itd.)

* MIJENJANJE PROMETNE TRAKE- prelaženje vozilom iz jedne u drugu prom.traku u istom smjeruzabranjeno voziti slalom (prelaziti vozilom iz trake u traku)

PRAVILA PROPUŠTANJA VOZILA NA RASKRIŽJU

1. Vozač koji se uključuje sa sporedne ceste na cestu s prednošću prolaska (glavnu cestu), dužan je propustiti sva vozila koja se kreću tom cestom

Autoškola Miramare

2. Na raskrižju cesta iste važnosti ili pri susretu s vozilom, vozač je dužan propustiti vozilo koje mu nailazi s njegove desne strane (pravilo desne strane)

Autoškola Miramare

3. Vozač koji na raskrižju skreće ulijevo dužan je propustiti vozila koja dolazeći iz suprotnog smjera zadržavaju smjer kretanja (idu ravno) ili skreću udesno, osim ako je prom.znakom drukčije određeno.

Autoškola Miramare

4. Pri susretu s vozilom na tračnicama vozač je dužan propustiti to vozilo, osim ako je prom.znakom drukčije određeno (ne vrijedi pravilo desne strane i pravilo propuštanja prilikom zadržavanja smjera ili ako vozilom skrećemo udesno).

Autoškola Miramare

5. Vozač koji se uključuje sa zemljane ceste na cestu sa suvremenim kolničkim zastorom dužan je propustiti sva vozila koja se kreću tom cestom.

Autoškola Miramare

6. Vozač koji pri skretanju presijeca biciklističku traku ili stazu koja se proteže uzduž ceste kojom se vozač kreće, dužan je propustiti bicikliste koji se kreću tom stazom ili trakom

 

Autoškola Miramare

Bočno parkiranje

Parkiranje unatrag

Parkiranje naprijed

Kontaktirajte nas putem obrasca ili nas nazovite

6 + 6 =

miramare

ADRESA

Gradišćanska 14a, 10000 Zagreb

radno vrijeme

Ponedjeljak – Četvrtak:
08:00 – 16:30
Petak: 08:00 – 15:30

KONTAKT BROJ

Facebook

Zaprati našu stranicu!

PODACI

IBAN:HR8523600001101464007
OIB:98099382263